sunnuntai 12. elokuuta 2018

Ompelua lapsille ja lasten kanssa, sekä muuta pohdintaa

Koska ompelen nimenomaan lastenvaatteita ainakin suurimmaksi osaksi, ajattelin että voisin kirjoittaa omia ajatuksiani vaatteista. Makuja on toki monenlaisia ja hyvin todennäköisesti löytyy ihmisiä joiden mielestä minulla ei ole minkäänlaista tyylisilmää.

Ykkösasia on käytännöllisyys, mikä on todennäköisesti vähemmän yllättävää. Käytän joustavia materiaaleja, koska koen ne kaikkein mukavimmiksi. Toisaalta en oikein ole ommellut joustamattomista muuta kuin verhoja ja sisustustyynyjä, mutta se on todennäköisemmin seuraus kuin syy. Innostun välillä kokeilemaan uusia juttuja, mutta varsinkin pojan kohdalla olen huomannut käyttäväni muutamaa hyväksi todettua kaavaa. Myös tyttö kiipeäisi mielellään puuhun, joten vaikka hän hameita ja mekkoja rakastaakin monien pienten tyttöjen tapaan, niin pidemmät helmat saavat jäädä yömekkoihin. Taskut pojan housuissa ovat nykyään tärkeät ja tyttö se vasta tykkääkin laittaa pieniä aarteita taskuun jos sellainen vaate päälle sattuu. Pitänee muistaa ommella hänelle enemmän taskuja vaatteisiin...

Ulkonäössä on todella tärkeää, että myös lapsi tykkää vaatteesta. Nykyisin selaan kangaskauppoja usein niin, että etsin ensin kankaat joista lapset voisivat tykätä (ja joista itsekin pidän) ja sitten varmistan lapsilta kelpaavatko ne heille. Poika tykkää sanoa mitä kankaasta pitäisi tehdä hänelle, mutta ompeluni kiinnostaa häntä lähinnä siinä vaiheessa kun olen tehnyt hänen juttunsa valmiiksi. Tyttö tykkää antaa tarkempia ohjeita ja etsiä kanssani kaavoja, joilla voisimme toteuttaa hänen ajatuksiaan. Hän myös mielellään seuraa vaatteen valmistusprosessia ja auttaa esimerkiksi antamalla minulle nuppineuloja ja ottamalla niitä pois kun olen leikannut kankaan kaavan mukaan. 
Meidän lapset hakevat usein itse vaatteet kaapista (osaavat ottaa talvella enemmän vaatetta päälle ja kesällä vähemmän, ohjeistusta tarvitaan lähinnä kun sääolot poikkeavat merkittävästi edellisestä päivästä), joten pääsen toisinaan näkemään yllättäviä yhdistelmiä. Lapsilla on kuitenkin jopa yllättävän paljon silmää sille, mitä kannattaa laittaa päälleen samalla kertaa ja varsinkin tyttö tykkää yhdistellä vaatteita joissa on esimerkiksi saman eläimen kuva. 

Lastenvaatteiden ompelussa on parasta se, kun lapsi on iloinen nähdessään valmiin vaatteen ja haluaisi laittaa sen heti päälleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti